A külső hallójárat gyulladása és a fül tisztítása

A külső fül gyulladását orvosi értelemben sok betegség összefoglaló neveként használják: ide tartozik minden olyan specifikus és nem specifikus gyulladásos kórkép, rendszerbetegségeket kísérő gyulladásos állapot, mely a hallójáratot és a fülkagylót érinti. A gyulladás kialakulásában elsősorban a helytelen szokások, a fület érintő rendszeres irritáció játszanak szerepet: a fül piszkálása, a fül bedugaszolása, a munkahelyi ártalmak, a hallókészülék használata mind képes felborítani a hallójárat törékeny egyensúlyát. Egészséges állapotban ez a terület száraz, egyenletes hőmérsékletű, savas kémhatású üreg, mely ellenáll a kórokozók megtapadásának és szaporodásának. Azonban a víz, a mechanikai és kémiai irritáció, az allergiás megbetegedések, a cukorbetegség, a seborrhea, az ekcéma, a bakteriális és vírusos fertőzések által a hallójáratban változások következnek be: a hallójárat bőre megduzzadhat, vérbővé válhat, váladékozhat, vagyis begyulladhat. A duzzanat és a váladék hatására pedig fájdalom, füldugulás vagy halláscsökkenés is jelentkezhet. 

Gyakran strandolás után jelentkeznek a panaszok,  amikor úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, melyet nem tudunk onnan kicsurgatni. Hajmosás után is gyakran érzünk hasonlót, amit gyakran tovább súlyosbítunk az „alapos” fülpucolással.

 

A külső hallójárat védelmére vannak ugyan ajánlások, de csak a SwimSeal biztosít tökéletes védelmet:

A fültiszító pálcika felszívja a vizet, de sajnos nem steril és ráadásul teljesen eltávolítja a védő zsírréteget és még a felhám egy részét is, így végeredményképp elősegíti az irritációt és a gyulladás kialakulását.

A hajszárítóval szintén eltávolíthatjuk a víz egy részét, ezzel azonban az a probléma, hogy nem jut elég mélyre, így a víz egy része és a bejutott baktériumok bent maradnak a fülben, ami szintén gyulladáshoz vezet.

A védődugó nagyon hasznos, mert már elve megakadályozza a víz bejutását, de ez mégiscsak egy idegen test a fül számára és ráadásul gyengén is hallunk vele, ritka esetben pedig még irritációt is okoz.

Ha a hallójáratunkat bekrémezzük vízbe jutás előtt, akkor kevesebb víz jut ugyan be, de ez sem nyújt teljeskörű védelmet, tehát az irritáció és a gyulladás lehetősége megmarad.

A paraffin olajat vízlepergető hatása miatt kedvelik, de nem élettani a sűrűsége és lassan távozik a hallójáratból, ezért nem szabad sűrűn használni.

A SwimSealnek semmilyen mellékhatása nincs,  a hallójárat felszínét teljesen és egyenletesen beborítja, teafaolaj tartalmának köszönhetően antimikrobiális hatással rendelkezik. Ezenkívül nem akadályozza a hallást és a fülzsírhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, így teljes körű védelmet nyújt a vízzel, az irritációval, a baktériumokkal és a fertőzésekkel szemben.