A fül anatómiai felépítése

Fülünk nemcsak a hallásért, hanem az egyensúlyozásért is felel, így igen fontos szerepet játszik az életünkben. Három részre szoktuk felosztani: így létezik külső, középső és belső fül.

A fülkagyló és a külső hallójárat alkotja a külső fület. Ezt a részt a dobhártya választja el a középfültől. A hanghullámokat a többszörösen görbült, porcos fülkagyló továbbítja a hallójáratba, mely a fülkagyló közvetlen folytatása. A külső hallójáratnak az elülső része még porcos, de a belső része már csontos. A hanghullámok a hallójáraton át a dobhártyába ütköznek, megrezegtetve azt.

A külső hallójáratban számos védelmi “eszköz” található: a szőrszálak és a fülzsírt termelő faggyúmirigyek védik ezt a területet.

A középfület is több részre oszthatjuk: a dobhártyától befelé található a dobüreg, mellyel csecsnyúlványi szivacsos sejtek közlekednek és ott van még a fülkürt is, mely az orrgarattal áll összeköttetésben. A dobhártya egészséges állapotában egy ezüstszürke, fénylő hártya, melynek három rétege van: kívülről elszarusodó laphámból, középen egy rostos rétegból, belülről pedig nyálkahártyából épül fel. Őt követi az egy köbcentiméternyi dobüreg, mely a három hallócsontnak, a kalapácsnak, az üllőnek és a kengyelnek ad helyet. Ezek a hallócsontok csak akkor működnek tökéletesen, ha a dobhártyán kívüli légnyomás megegyezik a dobhártyán belüli légnyomással. A légnyomás kiegyenlítését a fülkürt biztosítja, melynek előfeltétele a jó orr funkció.

A belső fülben található a hallás és az egyensúlyozás érzéksejt-rendszere. A belső fül a csontos labirintusban helyezkedik el, mely egy előcsarnokból és az abból kiinduló csontos csigából, valamint három félkörös ívjáratból (tömlőcske, zsákocskák) áll. Ezt a részt egy olyan folyadék tölti ki, mely az agyvízzel áll kapcsolatban. A tornác és a csiga képezi a labirintus legnagyobb részét. Ez utóbbiban található a hallás idegvégkészülése a Corti-féle szerv. A belső fül az a hely, ahonnan kiindul a 8. agyideg, melynek feladata a hallás és az egyensúlyozás ingereinek továbbítsa az agy megfelelő részeihez.