A fülzsírról

A fülzsírról mindenki undorodva beszél: olyan dolognak tartjuk, mely csak kellemetlenségeket, kínos helyzeteket szül. pedig ha jobban belegondolunk, akkor a fülzsír igenis fontos szerepet tölt be: megvédi a külső hallójáratot a fertőzésektől.

A fülzsír, vagy más nevén a cerumen egy olyan sárgásbarnás anyag, melyet a külső hallójárati mirigyek termelnek. Ez a vízben oldódó anyag elhalt bőr- és szövetdarabokat, valamint a hallójárat nyirokmirigyei által kiválasztott váladékot tartalmaz. Feladata sokrétű: egyrészt fontos, hogy a külső hallójárati bőrréteget puhán és nedvesen tartsa, de védi ezt a területet attól is, hogy idegen tárgyak vagy kisebb bogarak kerüljenek a fülbe. És a különböző fertőzéseket sem engedi behatolni a mélyebb rétegekbe. Mivel a külső hallójárat is rendelkezik öntisztuló mechanizmussal, ezért a felesleges fülzsír mindig magától távozik a hallójáratból, vagyis normlis esetben és egészséges állapotban nem szükséges az eltávolítása. Sőt! Tilos fültisztító pálcikával eltávolítani a fülzsírt, megtisztítani a hallójáratot, mert ezt csak további problémákat okozhat, hiszen a pálcikával a fülzsírt csak mélyebbre tuszkoljuk, ami különböző betegaségeket is okozhat. Viszont ha sokat rágózunk vagy beszélünk, akkor az állkapocs mozgása következtében a fülzsír el kezd kifelé mozogni és ezzel a praktikus módszerrel könnyen eltávolítható a felesleg. Ha mégis úgy érezzük, hogy a fülzsír eltömíti a hallójáratunkat, sípol a fülünk, akkor menjünk el egy orr-fül-gégészhez, aki fiziológiás sóoldattal kitisztítja a hallójáratunkat.
 
Érdekességek a fülzsírról:
A fehér ember és az ázsiaiak fülzsírja nagyban eltérő. A fehérek fülzsírja ragacsos és folyós, de az ázsiai embereké száraz. 
Az öreg fülzsír sötétbarnás, a friss és egészséges mézszínű.
Íze keserű, de ezt ne próbáljuk ki, mivel fogyasztása nem javallott.
Japánban külön üzletág alakult ki a fülbirizgálásra, melyet kimonót viselő, fiatal lánykák végeznek.